Het Collectief Pep-In-Gen organiseert activiteiten in de artistieke sfeer

Het woord ‘Pep-In-Gen’ is afgeleid van de dorpsnaam Pepingen en verwijst naar ‘dynamiek in de genen’. Het is in Pepingen dat de vzw is opgericht in 1995, doch sinds 1993 bestaan we reeds als Collectief. De jaarwerking omvat naast het organiseren van een tentoonstelling actuele beeldende kunst, ook bezoeken aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

In 2002 startte een cyclus van wandelparcours actuele beeldende kunst doorheen Pepingen. Elk jaar wordt in een andere deelgemeente een uitgelezen wandelparcours uitgewerkt waarlangs de kunstenaar zijn werk integreert. Gastkunstenaars, afkomstig uit alle hoeken van Vlaanderen, worden telkens uitgenodigd.
Kunst buiten leeft. Haar expliciete aanwezigheid wordt een confrontatie mens/natuur en fungeert als aanleiding om onze perceptie aan te scherpen. De integratie van hedendaagse kunst kan bij de bezoeker een impuls geven om het landschappelijk waardevol erfgoed van dit stukje Pajottenland te (her)ontdekken vanuit de artistieke visie van de kunstenaar.

Het zijn tentoonstellingen wars van alle modetrends en commercie, en door de wandeling eraan verbonden wordt ons tijd toegestopt om tot rust te komen en te genieten, weg van alle stresserende invloeden, en dit op kijkafstand van de hoofdstad met zijn omvangrijk cultureel aanbod.